START WITH WHERE

De persoon achter Prima Focus is Mark Sekuur. Mark is fotograaf en sociaalruimtelijk advieur, met roots in de architectuur. Hij fotografeert sinds 2009 allerhande projecten, waarbij ontwerp, ruimte en mens samenkomen. Dit doet hij voor diverse landelijke en lokale opdrachtgevers, waaronder een groot aantal architectenbureau’s. Er is onder andere gepubliceerd in diverse boeken, waaronder Wood Architecture Now! en Rekenen op Herbestemmen en magazines, waaronder De Architect en Bouwen in het Noorden.

WERKWIJZE

Het werkgebied van Prima Focus is Noord-Nederland. Na het uitbrengen en goedkeuren van de vrijblijvende offerte, worden tijdens een (telefonisch) vooroverleg de uitganspunten en architectonische aandachtspunten van het project doorgenomen. Het vastleggen van de ruimtelijke beleving van het ontwerp is vaak één van de belangrijkste doelen. Daarbij wordt er door Prima Focus gebruik gemaakt van bijvoorbeeld interessante lijnenspellen, doorkijkjes en dieptewerkingen, wat zorgt voor grafisch sterke foto’s. Het menselijk gebruik van de ruimte, de plek of de omgeving wordt daarbij als een belangrijk onderdeel van het ontwerp en de fotografie gezien. Het ensceneren heeft, een uitzondering daargelaten, dan ook niet de voorkeur, omdat daarmee het fotografisch beeld een stuk onpersoonlijker en vervreemder wordt. Een goed ontwerp kan een goed gebruik accommoderen.

Binnen elke tak van fotografie is licht belangrijk en bij architectuurfotografie is dat niet anders. Het vergt geduld om een foto te maken bij goed en mooi daglicht, want niet elke dag is een geschikte dag. In de offerte wordt daarmee rekening gehouden en een voorstel voor gedaan. Na het fotograferen ontvangt de opdrachtgever een brede selectie van licht bewerkte foto’s; dit wordt de préselectie genoemd. Hieruit maakt de opdrachtgever een selectie, waarbij de gekozen foto’s door Prima Focus tot in detail worden nabewerkt. Voor een standaardproject (interieur, exterieur, details en context), worden er ca. 25 tot 50 préselectiefoto’s aangeleverd. De definitieve selectie bestaat meestal uit ca. 15 foto’s; afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project en van wat er in de offerte wordt afgesproken.

Twee bijzondere mogelijkheden zijn hoogtefotografie, vanaf een ca. tien meter hoog statief, en fotografie tijdens blue hour. Deze twee opties worden, indien van toepassing, altijd apart benoemd in de offerte.

Prima Focus werkt(e) onder andere in opdracht van: